Arodamos Guesthouse

Make your holidays special

 

 

Περιβαλλοντική εκπαίδευση

Με στόχο την διάχυση και προώθηση της βιωματικής και διαθεματικής γνώσης των παιδιών πάνω σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της γνωριμίας τους με την ιδιαίτερη τοπική φυσιογνωμία των ορεινών περιοχών και το φυσικό & ανθρωπογενές περιβάλλον της κρητικής ενδοχώρας οργανώνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και φιλοξενούμε σχολικές εκδρομές.

 

Με στόχο την διάχυση και προώθηση της βιωματικής και διαθεματικής γνώσης των παιδιών  πάνω σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της γνωριμίας τους με την ιδιαίτερη τοπική φυσιογνωμία των ορεινών περιοχών και το φυσικό & ανθρωπογενές περιβάλλον της κρητικής ενδοχώρας  οργανώνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και φιλοξενούμε σχολικές εκδρομές.


Τα αγροτουριστικά καταλύματα «Αροδαμός» βρίσκονται στο οροπέδιο ‘’Λιβάδι’’ του Κρουσώνα σε υψόμετρο 1050μ. στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, σε  ένα μέρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πλούσια αγροτική και κτηνοτροφική παράδοση. Τα δυο επιβλητικά φαράγγια που πλαισιώνουν την περιοχή και οι κορυφές που βρίσκονται γύρω  από το οροπέδιο, συνθέτουν ένα έντονο και ξεχωριστό ορεινό ανάγλυφο, στο οποίο βρίσκει καταφύγιο η άγρια ζωή. Εξαιτίας της σπάνιας και μεγάλης βιοποικιλότητας η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη από το πρόγραμμα Natura 2000 και θεωρείται Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την Ορνιθοπανίδα . Στο οροπέδιο καλλιεργούνται οπωροφόρα δέντρα, όπως μηλιές, αχλαδιές, κυδωνιές τα περισσότερα βιολογικής καλλιέργειας με τα φρούτα τους να  είναι τα πλέον φημισμένα για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους.
Οι μικροί μας φίλοι μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα ανοιχτό εργαστήριο γνώσης και πειραματισμού μέσα από τις εναλλακτικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα:

Να περιηγηθούν μέσα από χωματόδρομους και επιβλητικές διαδρομές στην περιοχή του οροπεδίου  με τα οπωροφόρα δέντρα και τις βιολογικές καλλιέργειες, στο δάσος του Βρωμονερού με τους παλιούς άγριους πρίνους, στα μητάτα των βοσκών και τις ξερολιθιές, σε βάραθρα με εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς και ξωκλήσια με ιδιαίτερη ιστορία, να ανακαλύψουν και να αναγνωρίσουν πλήθος αρωματικών φυτών και βοτάνων καθώς απολαμβάνουν και  παρατηρούν να πετούν άγρια πουλιά  όπως γυπαετοί και γεράκια. (*Υπάρχει η δυνατότητα  συνοδείας από οδηγό βουνού-ξεναγό).
Να περιηγηθούν στους ξενώνες και να δουν από κοντά το σύστημα τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές από φωτοβολταϊκά  πάνελ και ανεμογεννήτρια και να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας τους από ενεργειακό μηχανολόγο μηχανικό.
Να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν για την διαδικασία κομποστοποίησης και διαχείρισης μηδενικών αποβλήτων που εφαρμόζεται στις εγκαταστάσεις των ξενώνων.
Να επισκεφθούν το εργαστήριο κεραμικής που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις και να  παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν σε ένα  ή περισσότερα στάδια της διαδικασίας  κατασκευής κεραμικών από τη συλλογή των αργιλοχωμάτων μέχρι τη μορφοποίηση του πηλού στον τροχό ή στο χέρι, τη ζωγραφική ή τη διακόσμηση και το παραδοσιακό ψήσιμο των κεραμικών στο ξυλοκάμινο.
Να μυηθούν στην τέχνη της υφαντικής στον παραδοσιακό αργαλειό που έχει στηθεί στο εργαστήριο, αλλά και να θαυμάσουν παλιά παραδοσιακά εργαλεία και αντικείμενα της καθημερινής ζωής αλλά και νεότερα χρηστικά αντικείμενα φτιαγμένα από φυσικά υλικά του βουνού.
Να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής τυριού, σαπουνιού, αλλά και στο παραδοσιακό αλώνισμα με το γαϊδούρι που σέρνει το βολόσυρο.
Να επισκεφτούν την φάρμα με τις κότες, τις κατσίκες, τα  γουρουνάκια και το  γάιδαρο καθώς και το βιολογικό μποστάνι.
Να επισκεφτούν το εστιατόριο των ξενώνων και να γνωρίσουν τον γαστρονομικό πολιτισμό της ορεινής Κρήτης μέσα από παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά από τοπικές πρώτες ύλες και συνταγές των γιαγιάδων και των παππούδων.

Στις εγκαταστάσεις του Αροδαμού επιπλέον λειτουργούν εστιατόριο (δυναμικότητα 80 άτομα στον εσωτερικό χώρο - 100 άτομα στον εξωτερικό χώρο), εργαστήριο κεραμικής και υφαντικής, αλώνι, πισίνα και παιδική χαρά.
Άλλες δραστηριότητες:  τοξοβολία, βόλτα με γαϊδουράκι, ποδήλατο βουνού, ορειβασία, αναρρίχηση

Written by Evi Πέμπτη, 04 Ιούνιος 2015INTERNATIONAL AWARDS

Επικοινωνία

Ξενώνας Αροδαμός
Λιβάδι Κρουσώνα - Κρήτη
Τηλ. (+30) 2811103269
Κιν. (+30) 6936773659

Email: info@arodamoslivadi.gr

 

Newsletter

To join our private club, enter your name and your e-mail and press SUBSCRIBE.

Blog

Περιβαλλοντική εκπαίδευση Με στόχο την διάχυση και προώθηση της βιωματικής...
Εστιατόριο Το εστιατόριό μας είναι μικρό, συμπαθητικό και...